top of page
annie-spratt-GMSqa8vdx84-unsplash.jpg

BLOG

Robin Lianne's

Robin Lianne_foto door Adinda van Wely_28 jan 2022-24.jpg
annie-spratt-GMSqa8vdx84-unsplash.jpg

Hoe ga jij om met jouw energie en 5 tips die jou een energie boost geven.

Bijgewerkt op: 13 okt 2023


Als wij het hebben over energie, voelt dat vaak een beetje vaag. Hoe omschrijf je iets dat je niet met je handen kunt aanraken of met je ogen ziet?Als we het hebben over; opgebrand, lusteloos en een laag energie niveau dan begrijpen veel mensen wel wat je bedoelt, Energie is net zo’n groot mysterie als de radio, berichten op je telefoon en Wi-Fi. Zelfs theoretisch is het niet helemaal te verklaren. Zo werkt het ook met energie.


Het energetisch budget: iedereen heeft een energie budget wat je kan besteden.

Je krijgt dit budget aan het begin van de dag en kunt het maar één keer uitgeven. Zie het als je salaris, als het geld voor het einde van de maand op is, moet je een stoppen met uitgeven. Dit is ook hoe het werkt met energie. In mijn blog over ochtendrituelen vertel ik je meer over hoe je elke dag energiek kunt beginnen. Als je de dag goed begint, zul je merken dat je de hele dag door met meer energie kunt functioneren! Klik hier als je deze blog nog niet gelezen hebt.

Hoewel ik alle voorzorgsmaatregelen in acht neem, voel ik me toch wel eens uitgeput. Wanneer ik een vermoeiende werkweek heb of net terugkeer van een zakenreis naar het buitenland. Dit was iets waar ik eerst over moest leren voordat ik het kon accepteren. Soms maak ik een keuze die leuker is dan mijn rust nemen, en dat zorgt ervoor dat ik niet altijd even goed in mijn ritme zit. Op zakenreis lukt het me niet altijd om te sporten, vroeg naar bed te gaan en vroeg op te staan. Reizen voor mijn werk geeft me veel energie, maar soms ga ik wel over mijn limiet heen en moet ik een week bijkomen om weer in mijn ritme te komen. Al vind ik het dan wel weer de moeite waard om hier een beetje over mijn budget te gaan. Wanneer je ouder wordt, besef je dat je kracht maar een keer kan worden uitgegeven en dat betekent dat je andere beslissingen moet nemen. Als je 's ochtends wakker wordt, begin je meestal met een vol budget. Wanneer er sprake is van een slechte nachtrust of negatieve emoties, zal een groot deel van dit budget al snel opgebruikt zijn. Het is niet alleen belangrijk om je energie in de ochtend in de gaten te houden, maar ook gedurende de rest van de dag. Negatieve invloeden of situaties die je energie wegzuigen kun je proberen te vermijden, maar dat is niet altijd makkelijk. Merk je ook dat dit lastig is? Het helpt me als ik een lijstje maak of een mindmap of iets dergelijks, dat helpt me om te zien waar mijn energie naartoe gaat.

Het is prettig voor mij om een soort cirkelgrafiek, lijstje of een ander visueel board te maken, maar een lijstje is ook handig voor snelle inzichten. In het midden teken ik een klok die staat voor mijn energie. Uit de klok maak ik lijnen die verschillende onderwerpen behandelen.

Wat ik graag voor mijzelf doe is wandelen, sporten, tijd alleen, ontspannen door de sauna of een massage te nemen.

Energie voor werk

Dit is alles wat ik voor mijn werk wil doen. Dan schrijf ik ook alle dingen op die ik nog voor mijn werk wil doen. Het maken van de handboeken, het voorbereiden van de trainingen, boodschappen doen voor sessies/trainingen en mijn planning doorlopen.


Doelstellingen: hoe geef ik deze week mijn energie uit

Ik schrijf aan het begin van de week op wat ik belangrijk vindt voor de komende week.

Bijvoorbeeld een doel is om een moment rust in te plannen, verbinden met mijn partner, luisteren naar mijn lichaam, mezelf voeden met gezonde dingen mentaal, fysiek en daadwerkelijk voeding. Ook doelen zoals deze week wil ik minimaal twee keer per week even naar buiten.


Hoeveel sociale benzine heb ik deze week en aan wie ga ik deze besteden

Dit omvat iedereen van wie ik houd en graag tijd mee doorbreng. Mijn familie, mijn lief, mijn vrienden en vriendinnen. Als dit stuk te groot is naar mijn idee, kan ik niet nog een extra etentje plannen of zeg ik een afspraak af als het ten koste gaat van mijn doelstellingen.


Ik ga door deze lijst en bij alles wat me een goed gevoel geeft zet ik een + en bij alles wat me een slecht gevoel geeft zet ik een -.


Dingen waar ik stress van krijg zet ik een --. Dus twee minnetjes

Wat ik ook wel eens doe is dat ik een soort taart in de klok maak in verschillende groottes, een groot stuk voor waar veel energie in gaat en een klein stuk voor waar weinig energie in gaat. Ook kun je dan kiezen of je de "taartpunten een kleur geeft." Rood voor stress of het kost veel energie, oranje voor grensgebieden, groen voor wat mij energie geeft of waar ik graag energie aan besteed. Is dit kleurige bolletje overwegend groen dan ben ik tevreden is het overwegend rood of oranje dan weet ik dat ik een pauze moet nemen.


Op het werk kan dat betekenen dat ik een wandeling moet maken of een pauze moet nemen, collega's om hulp moet vragen of een uur eerder van mijn werk weg moet. Soms betekent dat dat ik gemaakte afspraken moet afzeggen.


Als ik te lang weinig energie heb, merk ik dat meteen – nekpijn, vermoeidheid, prikkelbaar en dan weet ik dat ik mijn lijstje eens goed moet bekijken. Belangrijk en een voortdurend leermoment om mijn grenzen aan te geven als het gaat om mijn energie. Snel kom ik in de verleiding om over mijn budget heen te gaan om mensen tevreden te houden of omdat ik het zo leuk vind om veel te doen. Een voorbeeld hiervan is op stap gaan met vrienden als mijn werkdag al erg zwaar is. Gelukkig zijn de mensen om mij heen heel begripvol en hoorde ik laatst dat ik iemand had aangemoedigd om vaker nee te zeggen, wat ik een mooi compliment vind.



Waar haal jij je energie vandaan?

1. Sporten is de beste manier om jouw motor draaiende te houden

Door te sporten stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstofrijk bloed in je lichaam en dus ook in je hersenen. Daarnaast maak je ook endorfine of gelukshormonen aan. Sporten is dus een echte energieboost en je wordt er gelukkiger van.


2. Hoe meer je buiten bent, des te meer energie je krijgt

Dit is een tip die mijn lief me altijd geeft als ik uitgeput op de bank lig. In eerste instantie zeg ik altijd nee omdat ik weerstand voel, maar zodra we onze wandelschoenen hebben aangetrokken en een rondje Noordereiland zijn gaan lopen voel ik me een stuk beter, weer of geen weer.


3. Activeer jouw bron van energie door te ademen

Door rustiger en dieper adem te halen, krijg je meer zuurstof. Als je mensen tijdens een gesprek of lezing ziet geeuwen, is dat niet per se negatief. Ze geeuwen om meer zuurstof naar de hersenen te brengen. In mijn online meditatieprogramma leg ik wat meer uit over ademhalingsoefeningen.


4. Voeding en drinken met een hoge frequentie

Eten helpt! Soms kies ik niet voor de meest gezonde snacks als ik moe ben, maar voor suikerrijke snacks. Dit geeft een dipje waardoor je je nog vermoeider voelt als je suikerspiegel weer daalt. Hier kun je experimenteren met wat voor jou het beste werkt. Wat betreft gezonde tussendoortjes, fruit en groenten dragen bij aan energie en voorkomen een suikerdip.


Wees voorzichtig met koffie en andere cafeïnehoudende supplementen die je een tijdelijke energieboost geven die je vervolgens soms moet bekopen met een energiedip. Naast ongezonde tussendoortjes maak ik me ook wel eens schuldig aan het drinken van een cola of een energiedrankje. Dit geeft me zeker een boost als ik me moet concentreren, maar ik kan me daarna nog leger voelen.


5. Toegeven aan vermoeidheid en accepteren hoe dingen zijn

Accepteer dat je moe bent. Zet een lekker kopje (groene) thee en kruip lekker vroeg onder de wol. Slaap en vul je energiebudget weer aan.


Ik wil graag afsluiten met een metafoor die opduikt terwijl ik deze blog schrijf.

Mijn laptop geeft een melding: Deze website gebruikt veel stroom, wil je hem uitzetten?


Zo kunnen we allebei wat energie besparen. ;-)


Comments


Lichtgrijs Contemplatief Lone Wolf Tumblr Banner-2.png

© Robin Lianne 2022 - 2025 | KvK: 83373748

Algemene voorwaarden | Privacy- & cookieverklaring

  • Instagram
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Youtube
bottom of page